„НАСИЛИЕТО като фактор за формиране на деструктивни нагласи при децата от 5 до 7 г. – сравнителен анализ“

насилие агресия тревожност безпокойство Радосвета Гюлева

„Насилието като фактор за формиране на деструктивни нагласи при децата от 5 до 7 г. – сравнителен анализ“.
Или ЗАЩО ЗА ДЕЦАТА НЕ Е ДОБРЕ ДА ЖИВЕЯТ В АТМОСФЕРА НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ.

НАСИЛИЕТО

Погледът назад към прадедите и анализът на човешката фило и онтогенеза, показват недвузначно, че #насилието винаги е съпътствало човечеството, с разнообразните си форми и проявления. Насилието и страхът господстват през времето, нахлуват в семействата, проникват в ежедневието, мислите и преживяванията, диктуват поведение.
Домашното насилие като фактор за формиране на #деструктивните #нагласи, в миналото и днес, винаги е било интересен обект на изследване, с цел установяване на причините и предприемане на превантивни мерки за справяне.
Логично е да се запитаме:
Какво представлява насилието?
Какво представлява човешката #агресия?
Дали насилието е закодирано у нас генетично и носи своя наследствен белег или пък е следствие и отражение на импулса и някогашния начин на живот и борбата за оцеляване? Или то е научавано и продукт на обществените условия, примерите за подражание и възпитателната обстановка, в която израстваме?
Ако днешното ежедневие предлага на децата сцени на грубост и агресивност, какъв е последващият импакт?

ВРЪЗКА МЕЖДУ НАГЛАСИ И ПОВЕДЕНИЕ
Връзката между нагласи и поведение не е директна. Но я има. Може ли човекът да опознае по-добре деструктивните нагласи, за да не прояви деструктивно поведение. И ако да, как?
Много от хипотезите са получили основна подкрепа, и безспорно, аспектите на всяка една от описаните постановки, по отношение на изброените въпроси са привлекателни в научен и изследователски план.
Социално-икономическите промени от последните месеци в световен план (Ковид, войната в Украйна) и липсата на унифицирани измерители за домашното насилие като фактор за деструктивни нагласи сред децата, обуславят актуалността на поставената тема за изследване, а също са предпоставка и за новаторския принос.
Съвремието ни прави все по-често свидетели на агресия при децата в най-ранна възраст.
Усложнените условия на съвременния живот поставят в деликатно положение много семейства.

СЕМЕЙСТВОТО

насилие агресия тревожност безпокойство

Личният пример в #семейството е съществено важен в изграждането на образци на поведение, в атмосфера на доброжелателност, взаимно уважение и сигурност.
Докато в миналото децата са отглеждани често от семейството, то в днешната реалност, те се отглеждат основно институционално, чрез социалния модел.
Забързаното ежедневие и дефицитът на общуване в семейството лишава децата от алтернативи за поведение. А именно чрез общуването децата формират своето собствено ”Аз” и възприемат основните принципи на социалната среда, която ги обгражда.
Липсата на необходимото индивидуално отношение в институционалния модел и липсата на внимание в семейния такъв, се отразяват на крехката детска психика и се екстериоризират под различни форми.
Оставени без възпитателна грижа и ясни граници, децата сформират различни деструктивни нагласи и са по-склонни в по-късна юношеска и младежка възраст да извършат различни асоциални прояви, като: кражби, изнасилвания, побои, убийства и др. криминални действия с най-разнороден характер.
В не редки случаи агресивните прояви у децата се изявяват в специфично насилие към собственото тяло и автоагресия.

Въпросът, как да се помогне на тези деца, чака своето разрешаване.

Вижте повече тук:

#ДОМАШНОНАСИЛИЕ, #РадосветаГюлева, #СПОДЕЛЕНОСРАДОСТ, #НЛП
#neurosalestraininginstitute, #Невропродажби, #НЛПБългария,  насилие агресия тревожност безпокойство

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Share This

Share this post with your friends!